Prei schoonmaken en snijden




Bron video: www.youtube.com/user/allerhande, het kookkanaal van collega Appie.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze les leer je hoe je prei schoonmaakt en hoe je deze in halve ringen of in hele ringen kan snijden.

Benodigdheden

Prei
Keukenmes
Snijplank


Prei snijden en schoonmaken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Variant A: prei in halve ringen
1. Snijd het donker groene blad af van de prei.
2. Als het buitenste "vel" van de prei los zit, verwijder deze dan ook. Hieronder zit vaak veel zand.
3. Snijd de prei in de lengte door.
4. Was de preihelften goed uit onder de stromende kraan. Duw de preibladeren uit elkaar zodat het zand er uit kan spoelen.
5. Snijd de prei in halve ringen. Gooi het laatste stukje stukje met de wortel weg.

Variant B: prei in hele ringen
1. Snijd het donker groene blad af van de prei.
2. Als het buitenste "vel" van de prei los zit, verwijder deze dan ook. Hieronder zit vaak veel zand.
3. Snijd de prei aan de kopzijde kruislings in, enkele centimeters diep.
4. Was de prei goed uit onder de stromende kraan. Duw de preibladeren aan de kopzijde uit elkaar zodat het zand er uit kan spoelen.
5. Snijd de prei in hele ringen. Gooi het laatste stukje stukje met de wortel weg.
6. Spoel de preiringen nog 1 keer goed na in een vergiet.

Opmerkingen:
1. Het donkergroene blad dat je wegsnijdt kan je eventueel gebruiken voor het maken van bouillon. Wel eerst goed wassen!
2. Soms zie je dat de prei een harde onsmakelijke witte kern bevat. Dit is een teken dat de prei is "doorgeschoten" (te vroeg in bloei is gekomen). Voer in dat geval variant A (halve ringen) uit en verwijder de harde kern.

Toelichting bij de video

Collega Appie demonstreert in deze video de variant waarin de prei in halve ringen wordt gesneden.



Leuke Dorus
 

 



Meer kooklessen


Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus